Міцелій (зерновий) - Опеньок осінній, 10 г.
Шапинка діаметром 3-10 см (рідко до 15-17 см), спочатку опукла, розкривається до плоскої, часто з хвилястими краями. Шкірочка може бути забарвлена в різні відтінки від медово-коричневого до зеленувато-оливкового, в центрі темніша. Поверхня вкрита рідкими світлими лусочками, з віком вони можуть зникати. М’якуш у молодих шапинок щільний, білуватий, з віком стає тонким. Запах і смак приємні. Ніжка довжиною 8-10 см і 1-2 см в діаметрі, зі світлою жовто-коричневою поверхнею, в нижній частині темніше, до коричнево-бурого. У підстави можуть бути злегка розширені. Поверхня ніжки, як і шапинки, покрита пластівчастими лусочками.
Вживання: опеньки вживають в їжу в солоному, маринованому, смаженому, вареному і сушеному вигляді.
Міцелій призначений для посадки на деревині листяних порід і в приміщеннях в блоках з субстратом. При виготовленні сухого зернового міцелію використовується овес, пшениця, жито та інші злаки. Спочатку на зерні пророщується міцелій, потім воно дробиться і висушується за спеціальною технологією при температурі 23-25 °С. Міцелій переходить в сплячий стан, зберігаючи свої властивості. Термін зберігання при цьому збільшується до 5–7 років. Слід врахувати, що при сушінні міцелій в 5–6 разів втрачає у вазі, тому 10 г сухого міцелію еквівалентні 50–60 г звичайного зернового міцелію.
При попаданні в сприятливі умови (температура, вологість, кислотність ґрунту) міцелій пробуджується і починає активно проростати. Вегетаційного періоду у міцелію немає, тобто в приміщенні гриби можна виростити в будь-який час року.
На пакеті наводиться детальна інструкція по вирощуванню. 10 г міцелію досить для приготування грядки площею 2-3 кв. м.
Увага! Дуже важливим фактором для успішного вирощування грибів є кислотність ґрунту. Для опенька оптимальне значення кислотності Ph=6,5–7.
Рекомендуємо при посадці використовувати активатор міцелію, який містить необхідний для розвитку грибниці набір макроелементів, гідрогель для утримання вологи, розкислювач ґрунту, а також тести-індикатори для контролю за рівнем Ph ґрунту.